פסאז' סווטוזור

במרחק צעדים ספורים מכיכר ואצלב ההומה, מסתתר אחד הפסאז'ים המרתקים ביותר של פראג – פסאז' סווטוזור (Passage Světozor).

מאחורי חזית מודרניסטית אלגנטית משנות ה-30 של המאה הקודמת, נפרש מעבר מסחרי מקורה שמשמר את הקסם והאווירה של פראג בין המלחמות, תקופה של שגשוג תרבותי וכלכלי ברפובליקה הצ'כוסלובקית הצעירה. הפסאז', שמחבר בין רחוב וודיצ'קובה (Vodičkova) לרחוב נרודני (Národní), הוא לא רק קיצור דרך נוח למקומיים הממהרים, אלא גם מוקד תרבותי חשוב ונקודת עניין אדריכלית שרבים מהתיירים מפספסים.

הוויטראז' בפסאז' סווטוזור

פסאז' סווטוזור – מאולמות נשפים לאימפריית קולנוע

פסאז' סווטוזור נבנה בשנת 1936 במקום שבו עמד קודם לכן בניין רנסנס מפואר שנהרס. המבנה החדש, בסגנון פונקציונליסטי ואר-דקו היה חלק ממגמה אורבנית חדשה של בניית פסאז'ים מסחריים מודרניים בהשראת פריז וקודאם בברלין. השם "סווטוזור" (שפירושו בצ'כית "מראה-עולם") ניתן למקום כבר במאה ה-19, כאשר שימש כאולם נשפים ומופעים.

אך הפופולריות האמיתית של הפסאז' באה עם פתיחת קולנוע סווטוזור ב-1918, שהיה אחד מבתי הקולנוע הראשונים בפראג. לאורך השנים, הקולנוע עבר מספר שיפוצים והרחבות, והפך למעוז של סרטי אמנות ותרבות. בתקופה הקומוניסטית, היה לאחד המקומות הבודדים בפראג שהקרין סרטים מערביים, אמנם בפיקוח צנזורה, ולכן משך אליו קהל אינטלקטואלי וצמא-תרבות.

הצטרפו לסיור מרתק בנושא קוביזם ואר-נובו בפראג >>

פסאז' סווטוזור – מתחם תרבות וקולנוע עכשווי

כיום, פסאז' סווטוזור מפורסם בעיקר בזכות קולנוע סווטוזור המחודש, שעבר שיפוץ מקיף בשנת 1996 והפך למולטיפלקס קטן עם שלושה אולמות. זהו אחד ממוקדי הקולנוע האמנותי החשובים בפראג, המציג בעיקר סרטי אמנות אירופאיים, סרטים עצמאיים וקלאסיקות קולנועיות. הקולנוע מארח גם פסטיבלי קולנוע חשובים, כולל פסטיבל "Febiofest" ו"One World" – פסטיבל הסרטים הדוקומנטריים הבינלאומי לזכויות אדם.

לצד הקולנוע, הפסאז' מכיל מבחר מעניין של חנויות וגלריות. אחת האטרקציות המרתקות ביותר היא חנות הספרים "Academia", שהיא אחת מחנויות הספרים הגדולות והותיקות בפראג, עם מבחר עצום של ספרות צ'כית ובינלאומית, וספרי אמנות ואדריכלות. במרתף החנות ישנה גלריה קטנה המציגה אמנות עכשווית.

המבקרים בפסאז' יכולים גם ליהנות מבית הקפה "Černá labuť" (הברבור השחור) המסוגנן, מסעדת "Světozor" הפופולרית, והחנות המיתולוגית של גלידת "Světozor" – אחת מגלידריות הוותיקות והמוערכות בפראג, שמכינה גלידת וניל וקינמון מסורתית לפי מתכון שלא השתנה מאז שנות ה-50.

אדריכלות ואסתטיקה ייחודית

מה שהופך את פסאז' סווטוזור למיוחד הוא השילוב בין אדריכלות מודרניסטית לבין פרטים עיצוביים מוקפדים. תקרות הזכוכית הגבוהות מאפשרות לאור טבעי לחדור פנימה, שביל הריצוף המקורי משנות ה-30 מציג דוגמאות גיאומטריות מורכבות, ומעקות הפליז והשלטים המקוריים יוצרים אווירה נוסטלגית אך אלגנטית.

האמנות מהווה חלק אינטגרלי מהפסאז'. בכניסה מרחוב וודיצ'קובה ניצב פסל מודרניסטי של האמן הצ'כי אוטו גוטפרוינד, ולאורך הפסאז' אפשר למצוא תערוכות מתחלפות של צלמים ואמנים צעירים. הקירות עצמם מכוסים בכרזות של סרטים היסטוריים שהוקרנו בקולנוע לאורך השנים, יוצרים מעין מוזיאון קולנוע מאולתר.

חלק מרשת פסאז'ים היסטורית

פסאז' סווטוזור אינו עומד לבדו – הוא חלק ממערכת מורכבת של פסאז'ים ומעברים מקורים שנבנו בפראג בין שתי מלחמות העולם. המבקרים הסקרנים יכולים לצאת למסע של גילוי דרך מערכת המעברים הזו, שמתחילה בפסאז' סווטוזור וממשיכה לפסאז' פשקינוב (Pštrossova), פסאז' אדריה (Adria) ופסאז' לוצרנה (Lucerna) המפורסם – כולם במרחק הליכה זה מזה.

טיול בין הפסאז'ים הללו מספק מבט אינטימי ואותנטי על פראג של ימי הרפובליקה הראשונה – תקופה של יצירתיות, חדשנות ואופטימיות שלעתים נשכחת לצד האטרקציות המתויירות יותר מימי הביניים והבארוק.

הצטרפו לסיור מרתק בנושא קוביזם ואר-נובו בפראג >>

פסאז' סווטוזור

יציאה אל נתיב פחות ידוע

ביקור בפסאז' סווטוזור הוא הזדמנות להתרחק לרגע מהמולת התיירים ולחוות צד אחר, מודרני ואותנטי יותר של פראג. המקום פעיל במיוחד בשעות הערב, כאשר צופי הקולנוע ממלאים את המקום ומעניקים לו אווירה תוססת של תרבות ושיח.

כדאי לשלב את הביקור בפסאז' עם סיור בשכונת נובה מסטו (העיר החדשה) הסובבת, עם בנייניה המרשימים מסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, ובמיוחד עם ביקור בבניין המוניציפלי (Municipal House) הסמוך – שיא האר-נובו הצ'כי.

כפי שאמר פעם פרנץ קפקא, הסופר הפרגאי המפורסם: "פראג לא מרפה, היא יש לה טופרים קטנים". בדומה לציטוט הזה, פסאז' סווטוזור הוא אחת מאותן פינות חבויות שאוחזות בך ומזכירות את הקסם האמיתי של העיר, הרחק מההמולה התיירותית. כמו שכבה נסתרת בעוגה מורכבת, הפסאז' מגלה טעם אותנטי יותר של פראג – כזה שאינו זועק לתשומת לב, אלא מזמין אותך בשקט לגלות את סודותיו.