כיכר ואצלב

למרות שמה, כיכר ואצלב (Václavské náměstí) היא בכלל לא כיכר אלא שדרה רחבת ידיים באורך של 750 מטרים וברוחב 60 מטרים, המשתרעת בלב העיר החדשה של פראג. מקום שבו היסטוריה, קניות, בידור ופוליטיקה נפגשים, הכיכר הייתה עדה לרגעים המכריעים, השמחים והעצובים ביותר בהיסטוריה הצ'כית המודרנית.

כיכר ואצלב בפראג

ראשיתה של הכיכר במאה ה-14, כאשר הקיסר קארל הרביעי הקים את "העיר החדשה" (Nové Město), והיא שימשה כשוק סוסים מרכזי. לאורך השנים, הפכה הכיכר מאזור מסחרי פשוט למוקד התרבותי והפוליטי של פראג, ומהמאה ה-19 היא נושאת את שמו של הקדוש ואצלב, פטרון צ'כיה.

במרכז הכיכר ניצב פסלו המפורסם של הקדוש ואצלב רכוב על סוס, שנוצר בשנת 1912. הפסל הפך לסמל לאומי חשוב ולמקום התכנסות למחאות והפגנות. למרגלות הפסל, תמצאו מקדש מאולתר המוקדש ליאן פאלאך ויאן זאייץ – שני סטודנטים שהציתו את עצמם במחאה נגד פלישת ברית המועצות לצ'כוסלובקיה ב-1968 ונגד המשטר הקומוניסטי.

מוקד של מחאה לאומית וניצני החופש

כיכר ואצלב שזורה בהיסטוריה הצ'כית המודרנית. בשנת 1918, הוכרזה בכיכר עצמאותה של צ'כוסלובקיה. בכיכר הזו התכנסו מפגינים רבים לאות מחאה בשנת 1969, לאחר הפלישה הסובייטית. אך ללא ספק, הרגע ההיסטורי המשמעותי ביותר התרחש בנובמבר 1989, כאשר מאות אלפי אזרחים התאספו בכיכר במהלך "מהפיכת הקטיפה" שהביאה לקץ השלטון הקומוניסטי.

מרפסת בניין מלנטריך (בית ההוצאה לאור הלאומי), הממוקם בכיכר, הייתה הבמה שממנה נשא ואצלב האבל את נאומיו ההיסטוריים שעיצבו את עתידה של המדינה הדמוקרטית החדשה.

גם בימינו הכיכר ממשיכה לשמש כמוקד להתכנסויות ציבוריות, חגיגות לאומיות והפגנות פוליטיות. בכל פעם שנבחרת הכדורגל או ההוקי הלאומית מנצחת בתחרות בינלאומית, אלפי אוהדים נוהרים לכיכר לחגוג יחד.

מרכז קניות ובידור

בשנים שלאחר נפילת הקומוניזם, כיכר ואצלב עברה שינוי מסחרי עמוק. כיום, הכיכר מוקפת בחנויות אופנה בינלאומיות, מסעדות מודרניות, בתי קפה אלגנטיים ומלונות יוקרתיים. בתי הקולנוע ההיסטוריים כמו "לוצרנה" (Lucerna) עדיין פועלים לצד מרכזי קניות חדשים ומפוארים כמו "פאלאדיום" (Palladium) הסמוך.

למידע על קניון פאלאדיום ומרכזי קניות נוספים בפראג >>

לצד הקניות, הכיכר היא גם מוקד לחיי הלילה של פראג. מועדונים, ברים ודיסקוטקים מושכים תיירים ומקומיים כאחד. המבקרים יכולים ליהנות מכוס בירה צ'כית משובחת באחד מבתי הקפה ההיסטוריים, או לטעום ממטעמי המטבח הצ'כי במסעדות הסמוכות.

כדאי לכם להצטרף לסיור רגלי של כשעתיים וחצי ברחובות פראג ההיסטורית ולקבל מידע רב על כיכר ואצלב ועל שפע של אטרקציות בפראג.

אטרקציות סמוכות לכיכר ואצלב

האזור סביב כיכר ואצלב עשיר באטרקציות תיירותיות. בקצה העליון של הכיכר ממוקם המוזיאון הלאומי של צ'כיה – מבנה ניאו-רנסנסי מרשים המוקדש להיסטוריה ולתרבות הצ'כית. לא רחוק משם נמצא בית האופרה של פראג, אחד ממקדשי התרבות החשובים בעיר.

בסמטאות הצדדיות מהכיכר, ניתן למצוא פנינים אדריכליות מסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, בסגנונות אר-נובו וקוביזם צ'כי. אחד המבנים המרשימים ביותר הוא מרכז התרבות "לוצרנה פאלאס" (Lucerna Palace), שנבנה על ידי סבו של נשיא צ'כיה לשעבר ואצלב האבל, ובו מסעדות, חנויות, אולם קולנוע ואולם קונצרטים. בתוך הפסאז' של לוצרנה מוצג פסל מפורסם ושנוי במחלוקת של הפסל דוד צ'רני – גרסה הפוכה של פסל ואצלב הקדוש, כאשר הקדוש יושב על בטנו של סוס מת תלוי.

אם תרימו את הראש תוכלו ליהנות מבניינים מרשימים ומושקעים, אחד הבניינים היפים לדעתי הוא מלון Grand Hotel Europa שבנוי בסגנון אר-נובו מרשים שאי אפשר לפספס.

מבנה מלון גרנד אירופה בכיכר ואצלב

חגיגות ופסטיבלים

לאורך השנה, כיכר ואצלב מארחת אירועים ופסטיבלים רבים. בתקופת חג המולד, שוק חג מולד צבעוני ומואר נפרש לאורך הכיכר. בפסחא, שוק האביב מציג מלאכות יד צ'כיות מסורתיות וקישוטים עונתיים. בקיץ, הכיכר מתמלאת בדוכני מזון ובמות מוזיקה במהלך פסטיבלי מוזיקה וקולנוע שונים.

אחד האירועים המרגשים ביותר הוא ה-17 בנובמבר, יום החירות והדמוקרטיה, המציין את מהפיכת הקטיפה. ביום זה, אלפי אנשים מדליקים נרות ומניחים פרחים למרגלות פסל ואצלב הקדוש, ומופעי מוזיקה והקרנות וידאו מתקיימים לאורך הכיכר.

כיכר ואצלב – הלב המודרני של עיר עתיקה

כיכר ואצלב היא דוגמה מושלמת לאופן שבו היסטוריה וקידמה יכולות לשכון זו לצד זו. מקום שבו אפשר לקנות בחנויות החדשניות ביותר, ואחר כך לשבת בבית קפה בן מאה שנים; ללכת לראות סרט בקולנוע שבו צ'ארלי צ'פלין הקרין את סרטיו, ולאחר מכן לרקוד במועדון עכשווי.