השעון האסטרונומי בפראג

בלב העיר העתיקה של פראג, על קיר בית העירייה, תלוי אחד מהאוצרות התרבותיים המופלאים ביותר של צ'כיה – השעון האסטרונומי של פראג (Pražský orloj). מכשיר מכני מורכב זה אינו רק שעון רגיל, אלא יצירת מופת טכנולוגית מימי הביניים המשלבת אסטרונומיה, אמנות, מתמטיקה ומיסטיקה. מאז שנת 1410, השעון מרתק את המקומיים והמבקרים כאחד, וכיום הוא אחת האטרקציות התיירותיות המפורסמות ביותר בפראג.

נס של הנדסה עתיקה

השעון האסטרונומי של פראג נבנה במקור בשנת 1410 על ידי השען מיקולאש מקאדאן והמתמטיקאי-אסטרונום יאן שינדל. זוהי אחת הדוגמאות המוקדמות והמשוכללות ביותר של שעון אסטרונומי בעולם, אשר נותר פעיל עד היום. השעון מורכב משלושה חלקים עיקריים: לוח אסטרונומי, מצעד הקדושים והלוח השנתי.

הלוח האסטרונומי, החלק המרשים ביותר, מספק מידע על מיקום השמש והירח, זריחות ושקיעות, וזמנים אסטרונומיים אחרים. בעולם שבו לא היו שעונים דיגיטליים או יישומי מזג אוויר, היכולת לספק מידע כזה בזמן אמת הייתה הישג טכנולוגי מדהים. המנגנון הפנימי של השעון עבר השלמות ושיפורים בשנת 1490 על ידי האומן יאן רוזה, שהוסיף את לוח השנה הססגוני, ולאחר מכן שופץ פעמים רבות לאורך השנים.

הזמן זורם כמו נהר, על אף שאנו מודדים אותו בתנועת המחוגים

פרנץ קפקא

אגדות ומסתורין

לשעון האסטרונומי קשורות אגדות רבות, והמפורסמת שבהן היא אגדת האומן מיסטר האנוש. לפי האגדה, לאחר שהשלים את בניית השעון, מועצת העיר עיוורה את האנוש כדי שלא יוכל לבנות שעון דומה עבור עיר אחרת. כנקמה, הוא קפץ לתוך המנגנון ומת, מקלל את השעון כך שכל מי שינסה לתקנו ייכשל. האגדה מספרת שבשל הקללה השעון נעצר פעמים רבות במהלך ההיסטוריה, אם כי האמת היא שהשעון הושבת בעיקר בשל מלחמות ונזקי מזג אוויר.

במהלך מלחמת העולם השנייה, השעון ניזוק קשות בקרב לשחרור פראג במאי 1945, כאשר הנאצים הנסוגים הציתו את בית העירייה. הוא שוקם בהצלחה לאחר המלחמה, והשיפוץ המקיף האחרון שלו הושלם בשנת 2018, במסגרתו הוחזרו חלקים רבים לעיצובם המקורי מהמאה ה-19.

מופע עממי וסמל לאומי

בכל שעה עגולה, בין 9:00 ל-23:00, אלפי תיירים מתאספים מתחת לשעון כדי לצפות במופע המפורסם של מצעד הקדושים. כאשר השעון מצלצל, שתי דלתות קטנות נפתחות מעל פני השעון, וסדרה של 12 פסלונים (המייצגים את 12 השליחים של ישו) עוברים בחלונות. כל השליחים נראים בתורם, וכל אחד מהם מוצג עם מאפיין מזהה. לדוגמה, פטרוס מוצג עם מפתח ויהודה איש קריות עם שקית כסף.

בצדי החלונות מופיעות ארבע דמויות נוספות, המייצגות את מה שנחשב במאה ה-15 כאיומים הגדולים ביותר על החברה: המוות (שלד), התאווה (אדם עם מראה), חמדנות (אדם עם שקית כסף) ויהירות (טורקי). במהלך המופע, המוות מושך בחבל, מטה את ראשו ומהפך את השעונית, כסמל לכך שזמנו של כל אדם על האדמה מוגבל.

המופע מסתיים בצליל תרנגול ובצליל פעמון, וזה מושך תשואות נלהבות מהקהל. אף שהמופע עצמו קצר (כ-45 שניות בלבד), הוא הפך לאחד הסמלים המזוהים ביותר עם פראג ותיירים רבים מתכננים את ביקורם בעיר העתיקה כך שיוכלו לצפות בו.

השעון האסטרונומי, אחת האטרקציות המרכזיות של פראג

המבנה של השעון האסטרונומי

לוח השעון האסטרונומי הוא הלב המתמטי והמדעי של השעון כולו. המעגל החיצוני של הלוח מייצג את 24 שעות היממה בשעון עתיק ששימש בבוהמיה. המעגל הבא מראה את חודשי השנה וסימני גלגל המזלות. במרכז הלוח נמצאת הארץ, וסביבה נעים השמש והירח בהתאם למיקומם האמיתי בכיפת השמיים.

המספרים הרומיים מסביב ללוח מייצגים את שעות היום, בעוד הספרות הערביות מייצגות את "הזמן האסטרולוגי" (שעות מזריחה לשקיעה). זוהי מערכת מורכבת מאוד שפותחה הרבה לפני עידן האלקטרוניקה והמחשבים, ומהווה עדות לגאונות של מתכנניה.

עצות למבקרים בשעון האסטרונומי

השעון האסטרונומי נמצא בכיכר העיר העתיקה של פראג, אחד האזורים התיירותיים ביותר בעיר. המקום הומה תיירים במיוחד בשעות העגולות כאשר "מופע" השעון מתקיים, כך שכדאי להגיע מעט מוקדם כדי לתפוס מקום טוב לצפייה.

כשאתם נושאים את עיניכם אל השעון דעו לכם שיש מי שנושא את עיניו לתיק שלכם, לארנק או לטלפון ולכן מומלץ לשים לב לדברים האישיים שלכם גם בזמן ההמתנה למופע.

למעוניינים להעמיק את הבנתם, מומלץ להצטרף לסיור מודרך בבית העירייה, שכולל גם תצפית מקרוב על המנגנון הפנימי של השעון וביקור במגדל בית העירייה, ממנו נשקף נוף מרהיב של הכיכר והעיר העתיקה.

תוכלו גם במחיר סמלי להיכנס לבניין העירייה, לטפס לראש מגדל השעון וליהנות מהסברים מקיפים בעזרת מדריך אודיו שתקבלו. רכשו כרטיסים לבניין העירייה ולשעון האסטרונומי>>

כדי להימנע מההמונים, שקלו לצפות בשעון בשעות מוקדמות או מאוחרות יותר ביום. אמנם תפסידו את המופע, אבל תוכלו להעריך את היופי האמנותי והמורכבות הטכנית של השעון בנחת.

השעון האסטרונומי של פראג הוא יותר מסתם כלי למדידת זמן – הוא עד אילם להיסטוריה המתמשכת של עיר שבה העבר והעתיד נפגשים בהרמוניה. בין אם אתם חובבי היסטוריה, מדע, אמנות או פולקלור, השעון האסטרונומי מציע חלון מרתק לנשמתה של פראג ולגאונות של אלה שבנו אותה לפני מאות שנים.