גשר קארל

יש גשרים שנועדו לחבר בין גדות, ויש כאלה שמחברים בין תקופות. גשר קארל בפראג עושה את שניהם בו-זמנית, ובאלגנטיות שאין דומה לה. כפי שאמר פעם המשורר הצ'כי יאן נרודה, "אם פראג היא לב אירופה, אזי גשר קארל הוא העורק הראשי שלה". מתוח בגאון מעל נהר הוולטבה, הגשר אינו רק נקודת מעבר – הוא יצירת אמנות חיה, במה להיסטוריה, ואחד מסמליה המובהקים ביותר של העיר פראג.

נהר הוולטבה וגשר קארל

ההיסטוריה של גשר קארל

סיפורו של הגשר מתחיל ב-9 ביולי 1357, בשעה 5:31 בבוקר, כאשר הקיסר קארל הרביעי הניח את אבן הפינה. התאריך והשעה לא נבחרו במקרה – האסטרולוגים המלכותיים קבעו אותם כרגע האסטרולוגי המושלם שיבטיח את עמידותו של המבנה. ואכן, כמו קסם עתיק, הגשר עומד איתן מזה למעלה מ-650 שנה, למרות שיטפונות ומלחמות שפקדו את העיר.

אורכו של הגשר הוא 516 מטרים ורוחבו כעשרה מטרים. הוא נבנה מאבן גיר מקומית במקום הגשר הקודם, "גשר יהודית", שנהרס בשיטפון. אמנם הגשר נקרא על שם הקיסר קארל הרביעי, אך הוא נודע בשם זה רק מהמאה ה-19; עד אז הוא נקרא פשוט "גשר האבן" או "הגשר של פראג", שכן היה הגשר היחיד שחצה את הוולטבה בעיר עד המאה ה-19.

אמונות ומסורות הקשורות לגשר קארל

אחד ממאפייניו הבולטים ביותר של הגשר הם 30 פסלי הברונזה והאבן המעטרים את מעקותיו. הפסלים, שהוצבו במקור במאה ה-17 וה-18, מציגים קדושים שונים וסצנות דתיות, כאשר המפורסם שביניהם הוא פסלו של יאן נפומוקי, קדוש צ'כי שעל פי האגדה הושלך מהגשר אל מותו בשנת 1393 לאחר שסירב לגלות את וידוייה של המלכה. רבים מהמבקרים נוגעים בבסיס הפסל – נקודה שהפכה מבריקה מרוב ליטוף – בתקווה שהמזל יאיר להם פנים, או שיזכו לשוב לפראג בעתיד.

עם השנים, התפתחו מסביב לגשר מסורות ואמונות רבות. לדוגמה, אומרים שאם זוג אוהבים מתנשק על הגשר בשקיעה, אהבתם תימשך לנצח. אחרים מאמינים שיש לחצות את הגשר כשעיניים עצומות ולהביע משאלה, שתתגשם במהירות.

גשר קארל בימינו

בימינו, גשר קארל הוא אחד האתרים התיירותיים הפופולריים ביותר בפראג. במהלך היום, הוא הומה אדם – תיירים מתפעלים מהנוף המרהיב, אמנים מציירים דיוקנאות ונופים, מוזיקאי רחוב מנגנים מלודיות עממיות ומוכרים מציעים תכשיטים ומזכרות מקומיות ולא נשכח גם את הכייסים והנוכלים שמחפשים להם טרף מבין זרם המבקרים הבלתי פוסק. עבור רבים, החוויה המושלמת של גשר קארל היא בשעות הבוקר המוקדמות או הערב המאוחרות, כאשר ההמונים מתפזרים, והגשר מתגלה בשלווה מיסטית.

הגשר מוקף במגדלי שמירה מרשימים בשני קצותיו. המגדל בצד העיר העתיקה נחשב לאחת יצירות האמנות הגותיות היפות ביותר באירופה, ומציע למבקרים בו תצפית פנורמית מרהיבה על העיר והגשר. מומלץ לבקר גם במוזיאון הגשר הסמוך, המציג את ההיסטוריה העשירה של המבנה. תצטרכו לחצות את הגשר אם תרצו לבקר במצודת פראג.

אירועים רבים מתקיימים על הגשר לאורך השנה, כולל קונצרטים, פסטיבלים ותהלוכות עממיות. במיוחד מרשימה היא חגיגת יום הקדוש יאן נפומוקי ב-16 במאי, כאשר תהלוכה צבעונית עוברת על הגשר, וסירות מוארות בנרות צפות בנהר למטה.

מומלץ מאוד להצטרף לשיט על נהר הוולטבה וליהנות מזווית מיוחדת מאוד של הגשר ומצודת פראג.

גשר קארל ונהר הוולטבה

עונות השנה משנות את פניו של הגשר. בחורף, כאשר השלג מכסה את פסלי האבן ונהר הוולטבה קופא לעתים, הגשר נראה כמו תמונה מאגדה. באביב ובקיץ, הוא שוקק חיים ומלא באנרגיה של מבקרים נלהבים. בסתיו, כאשר עלי השלכת נושרים והערפל עולה מהנהר, האווירה הופכת מסתורית במיוחד.

כפי שאמר פעם הסופר הצ'כי מילן קונדרה, "לחצות את גשר קארל זה כמו לחצות את פרוזדור הזמן עצמו". ואכן, הליכה על גשר קארל היא הרבה יותר מסתם מעבר בין שתי גדות – זוהי חוויה מוחשית של פראג על כל רבדיה: היסטוריה, אמנות, רוחניות וקסם. בעולם של גשרים מודרניים ובנייני פלדה וזכוכית, גשר קארל נותר עדות חיה לזמן שבו הבנייה הייתה גם אמנות וגם אמונה, וכל אבן נושאת בתוכה סיפור.

Booking.com

מלונות בפראג

טיסות לפראג

אטרקציות בפראג

סיורים בפראג