המטרונום של פראג

מתנועע לאיטו מצד לצד, המטרונום של פראג (Pražský metronom), שמתנשא לגובה של 23 מטר, מכתיב קצב ביום ובלילה לעיר המקסימה הזו.

יצירת האמנות הקינטית הזו ממוקמת על מרומי גבעת לטנה (Letná Hill), במיקום סמלי במיוחד – בדיוק במקום שבו ניצב פעם הפסל הענק של סטלין, שהיה הגדול ביותר באירופה. ההחלפה הזו של דיקטטור באובייקט המסמל את חלוף הזמן אינה מקרית; היא מספרת את סיפורה של צ'כיה המודרנית באופן המוחשי ביותר.

המטרונום נחנך בשנת 1991, שנתיים לאחר מהפיכת הקטיפה ונפילת הקומוניזם. הוא נוצר על ידי האמן הצ'כי ורדיסלב נובאק כחלק מתערוכת פיסול בינלאומית. מה שהיה אמור להיות מיצג זמני הפך במהרה לאחד מסמליה המזוהים ביותר של פראג המודרנית. שמו הרשמי של המטרונום: "מכונת הזמן" (Stroj času), מרמז על משמעותו העמוקה – תזכורת מתמדת לזרימת הזמן ולשינויים ההיסטוריים שעברה העיר והמדינה.

מפסל של סטלין למטרונום של חופש

כדי להבין את חשיבותו האמיתית של המטרונום, צריך להכיר את ההיסטוריה של המקום. ב-1955, בשיא עידן הסטליניזם, הוקם בנקודה זו פסל ענק של סטלין, בגובה של 30 מטרים ובמשקל של 17,000 טון, עם שורת דמויות סובייטיות וצ'כיות צועדות מאחוריו. הפסל, שכונה בלעג "תור התור" (כי נראה כמו אנשים העומדים בתור), הפך לסמל השנוא של הדיכוי הסובייטי.

כאשר סטלין הוקע על ידי המשטר הסובייטי עצמו ב-1962, הפסל פוצץ בדינמיט. במשך כמעט 30 שנה, הבסיס הענק של הפסל נותר ריק, כפצע פתוח בנוף העירוני המזכיר את התקופה הקודמת. הקמת המטרונום הייתה אקט מרפא, המרת סמל של דיכוי בסמל של הזמן החולף וההתחדשות. זהו עוד דף בהיסטוריה של גבעת לטנה, שמאז המאה ה-17 הייתה מקום של משמעות צבאית ופוליטית, מצודה אסטרטגית וסמל לשליטה על העיר.

המטרונום של פראג – נקודת מפגש עכשווית ותצפית על העיר

היום, האזור שמסביב למטרונום הפך למוקד משיכה לצעירי פראג, במיוחד לגולשי סקייטבורד ומרססי גרפיטי. הרחבה הגדולה שבה ניצב המטרונום ידועה כסקייט-פארק בלתי רשמי אך מוכר, ואפשר לראות שם צעירים מבצעים תרגילי סקייטבורד מרשימים על רקע הנוף המרהיב של העיר.

קירות הבטון שסביב המטרונום מכוסים בגרפיטי וציורי קיר צבעוניים, רבים מהם עם מסרים פוליטיים וחברתיים – מעין קיר ג'ון לנון לא תיירותי, עדות חיה לחופש הביטוי ששרר במדינה אחרי שנים של צנזורה.

אך האטרקציה העיקרית של המקום היא ללא ספק נקודת התצפית המרהיבה. מהרחבה שליד המטרונום, נשקף נוף פנורמי מדהים של פראג, עם שבעת הגשרים של הוולטבה (כולל גשר קארל המפורסם), העיר העתיקה, טירת פראג והגגות האדומים של העיר.

זוהי אחת מנקודות הצילום האהובות ביותר בעיר, במיוחד בשעת השקיעה, כאשר העיר נצבעת בגוונים של זהב וכתום. רבים מגיעים לכאן עם בקבוק יין, שקית עם מצרכים לפיקניק קטן, או פשוט יושבים ומתבוננים בעיר מלמעלה.

אירועים ומשמעויות

המטרונום ואזור פארק לטנה משמשים במהלך השנה למגוון אירועים. בקיץ, מתקיימים כאן פסטיבלי בירה פופולריים, עם דוכני אוכל ובירה צ'כית מקומית. האזור משמש גם כנקודת מפגש לחגיגות ערב השנה החדשה, עם מראה מושלם של זיקוקי הדין מעל העיר.

בנוסף, המטרונום עצמו הפך לסוג של ברומטר פוליטי-תרבותי. לעתים קרובות הוא נצבע או מקושט במסגרת מחאות פוליטיות או אירועי תרבות. לדוגמה, במהלך תחרות האירוויזיון או אירועי ספורט בינלאומיים, הוא נצבע בצבעי הדגל הלאומי. בזמן סוגיות פוליטיות שנויות במחלוקת, מפגינים לעתים תולים עליו שלטים או דגלים.

פארק לטנה בפראג

עצות למבקרים במטרונום של פראג

הדרך הקלה ביותר להגיע למטרונום היא באמצעות חשמלית מספר 1, 8, 25, או 26 שעוצרות בתחנת Letenské náměstí, או חשמליות 12 ו-17 לתחנת Čechův most ואז טיפוס קצר במדרגות. אפשר גם להגיע ברגל דרך פארק לטנה, הליכה נעימה של כ-20 דקות מגשר צ'כיה.

תוכלו להצטרף לסיור קורקינטים שעובר בשלל מקומות מעניינים בפראג כולל המטרונום.

המטרונום עצמו פעיל מרוב שעות היום, אך הוא אינו פועל באופן רציף, לפעמים עובר תחזוקה או פשוט במנוחה. אך גם אם הוא אינו בתנועה בעת ביקורכם, עדיין שווה להגיע לאזור בשל הנוף המרהיב והאווירה המיוחדת.

המקום אידיאלי במיוחד לבקר לקראת שקיעה, שבו על אחד הספסלים עם בקבוק יין טוב ותיהנו מהנוף בשקט – חוויה שלא תישכח במהרה.

מכתיב את הקצב

המטרונום של פראג הוא יותר מסתם אטרקציה תיירותית; הוא סמל לעיר שמצאה את האיזון בין זיכרון העבר והתחדשות מתמדת. כפי שאמר פעם ואצלב האבל, נשיאה הראשון של צ'כיה הדמוקרטית: "תקווה אינה האמונה שהכל יהיה טוב, אלא הוודאות שלדברים יש משמעות, ללא קשר לתוצאה".

המטרונום, בתנועתו הקצבית והבלתי פוסקת, מגלם את התקווה שלדברים יש משמעות ושהזמן ממשיך לנוע קדימה, וכי שום משטר או אידיאולוגיה אינם נצחיים.

כמו פעימות הלב של העיר, המטרונום מתנודד מצד לצד בין עבר לעתיד, בין סדר לכאוס ומזכיר לנו בכל תנועה שהשינוי הוא הדבר היחיד שנשאר קבוע.